Τα 3 πιο υγιεινά υφάσματα εσωρούχων

 Τα 3 πιο υγιεινά υφάσματα εσωρούχων

 

Όταν αγοράζεις εσώρουχα, πιθανότατα δίνεις τη μεγαλύτερη έμφαση στο "κόψιμο", το χρώμα και το στυλ. Αυτό που πάντα πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη, είναι και οι παράγοντες που τα καθιστούν φιλικά προς το δέρμα και την κολπική υγιεινή.

Ένα λάθος ύφασμα, μπορεί όχι μόνο να είναι άβολο αλλά και ερεθίζει το δέρμα ή να προκαλεί φαγούρα. Σίγουρα θέλουμε τα εσώρουχα μας να είναι κομψά και σέξι, αλλά ταυτόχρονα άνετα και με σωστή εφαρμογή. 

Ποιο είναι το κατάλληλο ύφασμα για εσώρουχα;

Το βαμβάκι είναι η καλύτερη επιλογή, αφού πρόκειται για φυσική ίνα, που είναι μαλακή στην αίσθηση και αφήνει το δέρμα να αναπνέει.

Γενικά, οι συνθετικές ίνες όπως το νάιλον, ο πολυεστέρας και το spandex, παγιδεύουν τη θερμότητα και την υγρασία. Το βαμβάκι αντίθετα αναπνέει και απομακρύνει την υγρασία. Η ζέστη και η υγρασία -ειδικά για πολλές ώρες- γνωρίζεις καλά ότι βοηθούν τους μύκητες να ευδοκιμήσουν.

Βεβαιώσου ότι αγοράζεις 100% βαμβακερά εσώρουχα, τουλάχιστον στο κομμάτι που έρχεται σε επαφή με τα ευαίσθητα σημεία. Ακόμη καλύτερα αν ολόκληρο το εσώρουχο είναι κατασκευασμένο από 100% βαμβάκι.

Υπάρχουν άλλα υφάσματα για εσώρουχα εκτός από το βαμβάκι;

Οι αμέσως επόμενες καλύτερες διαθέσιμες επιλογές σε υφάσματα εσωρούχων είναι τα φυτικά υφάσματα, τα ειδικά συνθετικά υφάσματα και το μετάξι.

Φυσικά, το καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, ανάλογα πάντα με την περίσταση και τη συχνότητα χρήσης.

1. Εσώρουχα από φυτικά υφάσματα

Αν και λέγονται φυτικά, από τεχνικής πλευράς δεν είναι φυσικά υφάσματα,  αφού περνούν από κάποια χημική επεξεργασία για να αποκτήσουν τις τελικές τους ιδιότητες. 

Τα υφάσματα φυτικής προέλευσης έχουν εξαιρετικά μαλακή αίσθηση και τις περισσότερες φορές είναι φτιαγμένα να απομακρύνουν γρήγορα την υγρασία. Σε γενικές γραμμές, τα εσώρουχα από φυτικά υφάσματα μπορεί να στεγνώνουν πιο γρήγορα από το βαμβάκι.

2. Συνθετικό ύφασμα στα εσώρουχα

Τα υφάσματα από τεχνητές συνθετικές ίνες -όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον- είναι πολύ διαδεδομένα στην κατασκευή αθλητικών εσωρούχων, επειδή απορροφούν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα.

Γι' αυτό, τα αθλητικά εσώρουχα από συνθετικά υφάσματα, είναι ιδανικά αν γυμνάζεσαι σε εντατικούς ρυθμούς επιδιώκοντας ταυτόχρονα την καλύτερη δυνατή άνεση.

Εκτός του ότι σε κρατούν όσο το δυνατόν πιο στεγνή κατά τη διάρκεια της άσκησης, εφαρμόζουν σωστά στο σώμα σου.

Αντίστοιχα, τα αθλητικά σουτιέν είναι εξαιρετικά σημαντικά για την στήριξη του στήθους κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αποτελούν ίσως το πιο απαραίτητο αξεσουάρ γυμναστικής για οποιαδήποτε γυναίκα. 

Δες τα 3 είδη αθλητικών σουτιέν και πώς να διαλέξεις το σωστό!

3. Εσώρουχα από Μετάξι

Το μετάξι, είναι μια ζωική ίνα που δεν είναι τόσο κοινή στα καθημερινά εσώρουχα καθώς ανεβάζει σημαντικά το κόστος τους. Επιπλέον, το μετάξι είναι μια φυσική ίνα, έχει πολυτελή αίσθηση και έχει εγγενείς ιδιότητες ρύθμισης της θερμοκρασίας και διαχείρισης της υγρασίας.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι εσωρούχων;

Πρώτον, είναι σημαντικό τα εσώρουχα να σου εφαρμόζουν σωστά. Εάν είναι πολύ σφιχτά και στενά, αυξάνεται το επίπεδο τριβής με το δέρμα, και είναι πολύ πιθανό να προκληθούν εξανθήματα και ερεθισμοί. 

Ο σωματότυπος κάθε γυναίκας είναι διαφορετικός και χρειάζεται εσώρουχα που να λειτουργούν σύμφωνα με την ιδιαίτερη ανατομία κάθε γυναίκας. Ανάλογα με το ντύσιμο και την περίσταση, αυτοί είναι οι καλύτεροι τύπο εσωρούχων που έχεις στη διάθεση σου.

Midi Slip

Τα γυναικεία σλιπ είναι ένας βασικός και απαραίτητος τύπος εσώρουχου, αφού παρέχει τέλεια κάλυψη τόσο μπροστά όσο και πίσω. Με λίγα λόγια, έχουν σχεδιαστεί για να είναι άνετα για καθημερινή χρήση.

Μπορεί να είναι ψηλόμεσο σλιπ ανεβαίνοντας μέχρι τη μέση, ή να φτάνει ακριβώς κάτω από τον αφαλό, παρέχοντας πάντως πλήρη κάλυψη στο πίσω μέρος.

Στρινγκ

Τα γυναικεία στρινγκ είναι φτιαγμένα για εξαιρετικά ελάχιστη κάλυψη με κορδόνι σε σχήμα Τ στην πλάτη. Πρόκειται για μια λωρίδα από βαμβακερό ύφασμα στο πίσω μέρος, για να μην φαίνονται οι γραμμές του εσώρουχου μέσα από τα ρούχα.

Το στρινγκ "κάθεται" λίγο κάτω από τη μέση με τα πλαϊνά να εφαρμόζουν συνήθως ακριβώς πάνω ή πάνω από το οστό του ισχίου, όπως με συμβαίνει με ένα εσώρουχο τύπου μπικίνι.

Διατίθεται σε ποικιλία υφασμάτων, από βαμβακερά μέχρι δαντέλα. Φυσικά, μπορείτε να τα φοράτε κάθε μέρα, αφού είναι απολύτως ασφαλή αρκεί να μην είναι πολύ σφιχτά.

Χίπστερ

Τα Hipster γυναικεία εσώρουχα είναι παρόμοια με τα εσώρουχα τύπου μπικίνι. Είναι χαμηλόμεσα και "κάθονται" στους γοφούς. Βασικά, φοριούνται πιο χαμηλά στο σώμα, με τη "ζώνη" να εφαρμόζει γύρω από τους γοφούς.

Παρέχουν λοιπόν περισσότερη κάλυψη γύρω από τους γοφούς με φαρδύτερα πάνελ υφάσματος.

Εσώρουχα & Υγιεινή: 5 βασικά Tips

  1. Επίλεξε εσώρουχα κατασκευασμένα με φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι.
  2. Επίλεξε άνετα εσώρουχα με σωστή εφαρμογή απιφεύγοντας τα στενά.
  3. Να αλλάζεις καθημερινά εσώρουχο, ακόμη και πάνω από μία φορά την ημέρα αν χρειάζεται.
  4. Να πλένεις τα εσώρουχα τουλάχιστον στους 60°C, να τα στεγνώνεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να τα σιδερώνεις ευλαβικά για λόγους αποστείρωσης κυρίως.
  5. Αντικατέστησε τα με καινούργια κάθε 6 μήνες περίπου, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης τους. Οι υψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος και το σιδέρωμα, αργά ή γρήγορα επιφέρουν φθορά, που επηρεάζει την ποιότητα εφαρμογής τους στο σώμα προκαλώντας ερεθισμούς.